-Regjeringen har lenge vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av Ambita. Selskapet har hatt en god utvikling, og vi er veldig fornøyde med salget, sier næringsminister Iselin Nybø (V).
Ambita var den eneste forvalteren av offentlig grunnboksdata frem til dette ble konkurranseutsatt i 2014. Siden har selskapet bygget seg opp til å bli det ledende selskapet i et raskt voksende marked for eiendomsteknologi i Norge. Mange tusen brukere benytter Ambitas tjenester i forbindelse med boligsalg eller byggeprosjekter hver dag. Selskapet omsatte for 507 millioner kroner i 2020.
-Stortinget har i flere omganger fornyet regjeringens fullmakt til å selge selskapet. Den fullmakten har vi nå benyttet oss av. Privat eierskap bør være hovedregelen i norsk næringsliv, sier Nybø.

 

Industriell eier

Teknologiselskapet Sikri, som er notert på Euronext Growth-listen på Oslo Børs, kjøper statens aksjer i Ambita for 962,8 millioner kroner. Sikri er en av Norges ledende leverandører innen forvaltningsteknologi og har en sterk posisjon innen stat, kommune og helse. Sikris hovedaksjonærer står tidligere bak de norske IT-suksessene Crayon og Link Mobility.
-Ambita spiller i dag en viktig rolle innen digitalisering og modernisering av det norske eiendomsmarkedet. Med en ambisiøs industriell eier ligger forholdene godt til rette for videreutvikling av virksomheten, sier næringsministeren.
Salget er et resultat av en strukturert salgsprosess, hvor DNB Markets har vært finansiell rådgiver og Advokatfirmaet Schjødt har vært juridisk rådgiver for Nærings- og fiskeridepartementet.
Pengene fra salget går inn på en konto i Norges Bank.
Børsmelding fra Sikri.

 

Fakta

  • Ambita ble grunnlagt i 1987 med et samfunnsoppdrag om å digitalisere eiendomsinformasjon i Norge.
  • Ambita er et teknologiselskap som leverer innsikt og beslutningsstøtte, og digitaliseringsløsninger med basis i eiendomsdata. Ambitas portefølje inkluderer blant annet tjenestene Infoland, Ambita etinglysing, Virdi, Boligmappa og Byggesøknaden – i tillegg til at selskapet er majoritetseier i Prognosesenteret.
  • I tillegg til morselskapet Ambita AS består Ambita-gruppen av Boligmappa AS (93,1%), 4CastGroup AS (51%) og Virdi AS (100 %).
  • Ambita med datterselskaper har rundt 170 ansatte i Norge og Sverige.